Stoommachine de tijd van de industriele revolutie

 

Reizen in Nederland ging tot 1839 heel erg langzaam. De meeste mensen reisden namelijk per trekschuit. Dat was een boot die door een paard op de wal over de rivier werd getrokken. Maar op 20 september 1839 werd alles anders. Toen reed er voor het eerst een stoomtrein door ons land. Die ging heel snel.

De Arend

Tussen Amsterdam en Haarlem werd de eerste spoorlijn van ons land gebouwd. En over deze spoorlijn reed op 20 september 1839 stoomlocomotief 'De Arend'. Hij reed in 25 minuten van Amsterdam naar Haarlem. Dat was supersnel, want met de trekschuit deed je daar 3 uur over.

Koeien

Maar toch waren veel mensen niet blij met de stoomlocomotief. Want wat maakte hij een lawaai! En was hij wel veilig? Kon de trein niet ontploffen? En werden de koeien in de wei er niet onrustig van? Werd hun melk niet zuur?

Geliefd

Maar al snel vond iedereen de stoomlocomotief gewoon. En ook waren de mensen en koeien niet meer verbaasd over al die rails en spoorbomen. Er kwam ook een spoorlijn tussen Haarlem en Rotterdam en daarna tussen Amsterdam en Utrecht. Er kwamen steeds meer spoorlijnen bij en rond 1900 was de trein erg geliefd. Iedereen wilde met de trein reizen.

Verandering

Door de trein veranderde er heel veel in Nederland. Eerder kwamen mensen hun provincie niet of nauwelijks uit. Iemand uit Friesland kwam bijvoorbeeld nooit in Limburg, want reizen met de trekschuit of de koets ging heel langzaam. Het was duur en soms ook gevaarlijk. Door de trein kregen mensen uit heel Nederland contact met elkaar. Zo leerden de Nederlanders elkaar beter kennen.

 

dit gaat over stoommachines veel plezier met kijken!