KERKEN EN KLOOSTERS UTRECHT
GESCHIEDENIS
De Domkerk werd in de dertiende eeuw gebouwd als kathedraal voor de bisschop van Utrecht en gewijd aan Sint Maarten. Het was dus van oorsprong een Rooms-Katholieke kerk, maar sinds de reformatie in de zestiende eeuw is de Domkerk protestants.
De Domkerk was ooit ook een stuk groter. Op de plek van het Domplein stond het middenschip, en de kerk was via een korte brug verbonden met de Domtoren. Als gevolg van een heftige tornado in 1674 stortte het schip echter in en raakte de toren en kerk gescheiden. Er zijn partijen die het middenschip weer in oude glorie willen herstellen.
KERKDIENSTEN
De Domkerk heeft haar functie als kerk nooit verloren. Dagelijks is er om 12.30 uur een middaggebed en elke zondag is er om 10.30 uur een voor iedereen toegankelijke kerkdienst. De vrij toegankelijke zaterdagmiddagconcerten om 15.30 uur zijn daarnaast al meer dan dertig jaar een begrip in Utrecht.
Dit is een beeld in de tuin van een katolike kerk.
En dit is een van de belangrijkste kerken van Utrecht.
De bijzonder rijke geschiedenis van Utrecht weerspiegelt zich in de vele historische kerken in de binnenstad. Centraal in de oude binnenstad staat de Domkerk, de oude bisschopskerk met de hoogste kerktoren van Nederland. Van deze kapittelkerken zijn alleen de Janskerk en de Pieterskerk over; de Paulusabdij en de Mariakerk zijn vrijwel geheel verdwenen. Voor het gewone volk waren er parochiekerken.
In 1566 en in 1579 wordt de kerk door de Beeldenstorm getroffen en komt het in Protestantse handen. Dat heeft grote gevolgen voor de inrichting van de kerk. Door de jaren heen is er behoorlijk wat aan de kerk verbouwd en uitgebreid, maar de bijzondere 14e-eeuwse gewelfschildering in de viering voor het koor, met ornamentele en geometrische vormen, is nog steeds te bewonderen.
De Jacobiparochie werd al in de 12e eeuw gesticht, maar de oudste delen van de huidige Jacobikerk dateren van halverwege de 13e eeuw. De kerk is in de eeuwen daarna een aantal keren verbouwd om tegemoet te komen aan de steeds verder groeiende bevolking.
De naam van de Jacobikerk verwijst naar de apostel Jacobus de Meerdere. Sint-Jakobsschelp, het bijbehorende pelgrimsteken is op verschillende plekken in de kerk terug te vinden. De Beeldenstorm van 1566. De Pieterskerk werd tussen 1039 en 1048 gebouwd, en behoort daarmee tot de oudste kerken van Utrecht.
De Pieterskerk is één van de best bewaarde romaanse kerken van Utrecht. Waarin bisschop Bernold, stichter van de kerk. De noordelijke zijkapel heeft ook nog zijn romaanse vorm. In de gotische, zuidelijke kapel is een deel van de tegelvloer uit die tijd te zien. Aan weerszijden van de treden naar het hoogkoor zijn vier reliefs aangebracht, die tijdens de restauratie onder de grond teruggevonden zijn. In de ruimte aan de westzijde van de kerk is een kleine tentoonstelling over de geschiedenis van de kerk ingericht.
Video van Domkerk
Dit is een video in de Domkerk
De Dom is gebouwd op het terrein van het voormalige Romeinse castellum Traiectum. Midden in het Romeinse castellum stond destijds een stenen gebouw van circa 8 bij 7 meter.
De Domkerk was tot de kerkelijke herindeling in 1559 de enige kathedraal in de Noordelijke Nederlanden, een gebied dat grofweg samenvalt met het huidige Nederland en tot aan de ingebruikname van de Sint-Bavokathedraal in Haarlem in 1898 de enige als kathedraal gebouwde kerk in Nederland.
In 1017 werd de Dom van Balderik door brand verwoest. Hierna werd in korte tijd op dezelfde plaats een grote romaanse kathedraal gebouwd, die op 26 juli 1023 in tegenwoordigheid van keizer Hendrik II en twaalf bisschoppen werd gewijd. Dit bouwwerk staat bekend als de Dom van Adelbold, naar bisschop Adelbold II, die de opdracht tot de bouw gaf.
Maak jouw eigen website met JouwWeb